Tack för denna gång hälsar Passo Tonale!

Det är med ett humör fullt av vemod som jag skriver det sista blogginlägget från Passo Tonale detta året. Vemod, eftersom jag påminns om att det bara är någon vecka kvar innan jag lämnar byn och åker hem till den svenska våren. Tiden spenderad i Passo Tonale har varit en utav den bästa i mitt liv – det eftersom jag mött så många underbara gäster, kollegor och nya vänner. Förutom detta så har det varit helt underbart att uppleva den italienska höghöjdskulturen, som skiljer sig så tydligt mot den mer klassiska pastadränkta mentaliteten. Vi har ätit både lokal speck och ost i sådana sköna mängder och variationer att det blir svårt att komma hem till den svenska hushållsosten och den danska pølsen. Och även om vi saknar svenskars idé om lagom, eller danskars fallenhet för att vara rakt på – så kommer vi sakna alla de italienska och stolta personligheterna vi lärt känna och arbetat med under den här säsongen.

Team Passo Tonale 2016-17

Men framför allt måste vi utbringa ett fyrfaldigt skål och ett miljontals tack till alla de helt underbara gästerna som vi lärt känna under vår tid i Passo Tonale. Det är till 100% ni som gör det så vemodigt att åka hem. Ett vemod som lugnar sig en aning när vi tänker på att vi kanske möts någon gång igen; i Göteborg, Stockholm, Århus eller Köpenhamn.

Tusen tack!

Restaurang Il Faita och härliga gäster!

Både vecka sju, åtta och nio passerade snabbare än vad vi guider trodde, och det är faktiskt med en tår i ögat vi tänker tillbaka på några härliga veckor med underbara gäster och nya vänner – men det gör oss inte mindre klara för att ta emot vecka 10 och de resterande gästerna på säsongen.

Passo Tonale

Denna vecka välkomnar vi Stockholm till Passo Tonale, och har idag haft pistvisning i Tonale-området – uppskattat från både gäster och guider. Vi åt som vanligt på, kanske, Italiens bästa lunchrestaurang Il Faita. Luka, ägaren och servitrisen, jobbade, som han brukar, nästan ihjäl sig för att våra gäster skulle tycka att hans restaurang är den bästa. Ni förstår, det finns ett otroligt sök efter uppskattning och stolthet i Italien, och inte minst i Passo Tonale – byn som fortfarande kulturellt ligger i gränslandet mellan att vara tyrolskt och italienskt, och kanske är Luka en utav de personerna i byn som mest vill visa vad detta betyder. Efter ett ”buona giornata” till Luka följer nämligen alltid ett: ”Everything is good with the food and the guests, Anton?”.

Efter att ha studerat nederbördprognosen i tre veckor kan vi äntligen se att det ska komma lite snö i veckan, och hoppas att Passo Tonale återigen bäddas in i ett vitt täcke!

Tack för denna gången, och vi hörs snart igen!

Och så kom snön!

Snön har äntligen kommit till Passo Tonale och nu är byn i sin klassiska vintriga form med snart en meter snö på vissa ställen. Detta betyder till exempel att vi äntligen kan åka lite skidor utanför pisten, och redan imorgon ska vi ut på vår första offpisttur med vår proffsiga bergsguide.

Annars har vi idag, så som varje måndag, haft pistvisning i Ponte Di Legno, vilket som vanligt betyder en mysig dag spenderad med härliga gäster i grannbyns skogar. Skogarna i Ponte Di Legno är efter veckans snöväder också vackert täckta i den där underbart kalla och vita nederbörden vi så länge har väntat på.

Snö Passo Tonale

En annan lite mer annorlunda nyhet är att Passo Tonales kvällsåkning har dragit igång. Detta är så som det låter ett tillfälle då några liftar närmast byns kärna är öppna på kvällen för de som inte kan få nog av skidåkning, men också för de som mig själv gillar mystiken som kryper fram i både sinnet och byn efter att solen gått ner över bergen.

Vi ser mycket fram emot att välkomna våra gäster nästa vecka, och hoppas ni är redo för en riktigt härlig vecka i det underbara just nu snötäckta OCH soldränkta Passo Tonale (finns det en bättre kombination?).

Tack för denna gången från oss guider, och ses vi inte i Passo Tonale i år så hörs vi i nästa blogginlägg!

Ponte Di Legno och massor av sol

Januari har snart passerat och vi guider känner oss väl hemmastadda i Passo Tonale och är mer än redo för att ta emot resten av säsongens gäster.

Guider Passo Tonale

Vecka 4 är i full gång och som vanligt i början av veckan så har vi precis avklarat två stycken underbara och soliga pistvisningar. Igår var vi i Tonaleområdet och idag har vi visat gästerna de mysiga pisterna i Ponte di Legno. Ponte di Legno ligger på en lägre höjd än Passo Tonale, vilket gör att skidåkningen blir som en skogsutflykt mellan träden.

Vädret i Passo Tonale är helt enkelt fantastiskt och det känns bra men ändå märkligt att åka skidor när solen värmer i ansiktet, precis som om man låg i en solstol utmed den franska rivieran.

Guider Passo Tonale

Vi är mer än redo att ta emot er gäster som ska komma de kommande veckorna och vi hoppas att ni är redo för att träffa oss och lära känna en av Alpernas mest mysiga byar.

Pistvisning i Passo Tonale

Säsongen är i full gång och vi guider njuter tillsammans med våra fantastiska gäster! Fler gäster, betyder aktivare dagar, vilket är toppen! Vi har ett späckat schema med en massa olika arrangemang som picknick, afterski, Trentino-afton, pubcrawl och pistvisning.

Man märker också att byn har blivit lite mer levande av att det nu är fler besökare på plats, vilket gör att gästerna får en härlig upplevelse av bylivet. Och vi guider trivs som fisken i vattnet!

Solen skiner varje dag och man får nypa sig lite i armen varje dag när man kikar ut över det vykortliknande landskapet. Fler och fler pister har öppnat under de senaste veckorna och underlaget är just nu helt fantastiskt!

Våra guiders bästa upplevelse är helt klart pistvisningen, där vi får kombinera det vi gillar mest: att åka skidor och att möta nya härliga människor. Pistvisningen är ett perfekt tillfälle att få njuta av utsikten, lära känna området, guiderna och gästerna samtidigt som man gör nåt kul och aktivt tillsammans!

Pistvisning i Passo Tonale

Så här såg det ut under en superkul pistvisning förra veckan.

Nu ska vi ut och njuta i eftermiddagssolen på afterskin, ta hand om er så ses vi snart!

En ny säsong i Passo Tonale

Nu har vi guider äntligen kommit på plats i Passo Tonale. De första gästerna har anlänt och julafton står runt hörnet. Vi ska vara ärliga och erkänna att det är svårt att känna julkänsla när solen strålar i ansiktet på en som om man vore vid medelhavet, men det gör skidåkningen än bättre (om man kommer ihåg solkräm).

Denna säsong kommer ni i Passo Tonale träffa de båda svenska guiderna Anton och Amanda, och de danska Ulrik och Cecilie. Tillsammans kommer vi att försöka göra er semester till den bästa. Under er vistelse här kommer vi att arrangera många olika arrangemang och evenemang för er, som kommer göra er resa helt unik!

Bland dessa arrangemang finner ni bland annat vår omtyckta picnic. Denna kommer vi att hålla i mitten av veckan runt lunchtid, och det kommer bli en helt underbar liten paus från er skidåkning!

Årets guider i Passo Tonale

Om ni håller till i Passo Tonales pistområde och behöver äta lunch har vi guider hittat en helt perfekt restaurang som har allt från klassiska italienska och trentiska rätter till lite mer modernare, så som hamburgare. Restaurangen heter Il Faita och är vår absoluta favorit. Servitrisen Luca blir väldigt glad om ni försöker lära honom lite svenska.

Själva byn Passo Tonale är lite för mysig för att inhysa de större butikerna, men har allt som man kan behöva på sin resa. Det finns dock gott om matbutiker och skidbutiker. Skulle det vara så att ni letar efter en större butik så finns det i Ponte Di Legno som är en nästan sammanhängande by vilken är värd ett besök.

Vi guider ser mycket fram emot att ta emot er och ta hand om er resa! God Jul – och om ni inte kommer hit fören januari – gott nytt år!

Vinterns första snö har fallit i Passo Tonale

Kliar det också i era skidmuskler? Våra guider är nu på plats i Alperna och förbereder de sista detaljerna innan pisterna och byn är fulla av skidglada gäster. Den första snön har fallit i skidområdet i Passo Tonale och just nu ligger det nästan en meter med snö som väntar på oss!

Som något nytt kan vi i år presentera Passo Tonale och Ponte di Legno som helt egna destinationer och det finns många bra boenden att välja mellan i dessa två byar. De två byarna ligger precis vid varandra och ger bägge tillgång till det stora skidområdet som bland annat bjuder på glaciärskidåkning på Presena glaciären.

Snart är guiderna klara till att ta emot er – så det är bara att ta fram skidorna och förbereda er till årets skidsemester!

En härlig kväll med gott vin

Varje vecka har vi vinsmakning på Hotel Delle Alpi. Under vinsmakingen blir man serverad 4 olika viner. Ett glas mousserande, ett glas vitt och två olika glas rödvin. Samtidigt blir man också serverad olika typer av chark och ost till vinet.

Stefano som är ägare till Hotel Delle Alpi är också den som genomför vinsmakningen där han tar dig med på en spännande resa igenom Trentinoområdet. I Stefanos vinkällare finns det över 250 olika viner. Han kan berätta om de allra minsta detaljerna om vinerna, men han kan också genomgå vinerna på en nivå så att alla kan hänga med. Det finns möjlighet, att smaka ett specifikt vin från Stefanos vinkällare om man har lust till det.

Skidsemester Passo Tonale

Vinsmakningen är ett mycket populärt arrangemang här i Passo Tonale. Vi guider är gärna med och deltar som gäster till vinsmakningen då det är extremt intressant, avslappnande och Stefanos vinkällare sätter den perfekta atmosfären.  Vinsmakning föregår om onsdagkvällarna kl. 21-23. För de 25€ som det kostar får du både gott vin, läckert tillbehör, bra historier och en garanterat mysig kväll. Kanske ses vi där?

Underhållning för de minsta

Utöver det som vi nämnde i förra inlägget så bjuder Passo Tonale på så mycket mer än bara fantastisk offpist. Passo Tonale är också en av Slopetrotters stora destinationer för familjer. Därför erbjuder vi på destinationen roliga aktiviteter för de yngsta familjemedlemmarna som ännu inte riktigt lärt sig att styra sina skidor och kasta sig ut i den djupa snön.

Varje tisdag så har vi något som kallas för juniorklubben och här får endast de allra minsta Slopetrottergästerna vara med. Vi har nämligen några riktigt lekglada och barnsliga guider här i Passo Tonale som varje vecka ser fram emot detta arrangemang. På juniorklubben kan man antigen möta Kurt eller Svend som alltid är med och gör att det blir extra roligt. Speciellt Svend gör en SJUKT stor insats för att försöka vara bäst i allt. Detta betyder att Svend aldrig får något godis vilket våra minsta gäster tycker är extremt underhållande.

Passo Tonale juniorklub

Det betyder mycket för oss guider att se den glädje som Svend och Kurt ger barnen. Juniorklubben är ett av de arrangemangen i Passo Tonale som ger oss bekräftelsen på att vi gör ett bra jobb som guider.

En tur i Passo Tonales offpist

Vi har under den senaste tiden gått och kryssat fingrarna att det ska komma mer snö här nere och förra onsdagen gick vår önskan i uppfyllelse! Det kom massvis med snö och vi kunde helt plötsligt njuta av en hel meter med nysnö. Naturligtvis så blev vi tvungna att åka på en offpisttur och verkligen utnyttja den härliga pudersnön.

Offpistturen började kl. 9 där vi mötte upp gästerna som skulle med. Eftersom mina skidor är bäst på pisten var jag också förbi skiduthyrningen för att hitta ett par breda plankor som kan föra mig igenom den djupa snön. Efter lite info och en kontroll av säkerhetsutrustningen som vi alltid står för att ha med, var vi redo för en att testa offpisten.

Vi startade men en liten uppvärmningsrunda där vår bergsguide, Cain, kunde se vilken nivå alla var på. Utöver att vara en certifierad bergsguide är Cain också en duktig instruktör och vi fick under hela turen bra tips för att förbättre vår teknik så att vi kunde få mer utav vår offpiståkning. Vi startade på Passo Tonales högsta punkt som är på 3 089 meters höjd. Därifrån kunde vi kasta oss ut i den nya snön.

Vinden susar i ansiktet, bergen passerar förbi och snön flyger omkring. En gång ibland blir man tvungen att stanna ett ögonblick för att vila benen och njuta av den vackra utsikten över den orörda bergssidan. Denna känsla blir helt enkelt den bästa upplevelsen som jag har upplevt under min tid här i Passo Tonale!

Att åka offpist i Passo Tonale kan verkligen rekommenderas, speciellt när vi har all den härliga snön!